Wskazania do przeprowadzenia diety
profilaktyka zdrowotna
poprawa pamięci i odporności, porzucenie nałogów, redukcja masy ciała, pogłębienie duchowości
choroby immunologiczne
choroby alergiczne (katar sienny, astma, nietolerancje pokarmowe), częste infekcje wirusowe i bakteryjne, choroby z autoagresji (wrzodziejące zapalenie jelita, gościec reumatoidalny, choroba Hashimoto), zapalenie wątroby, toczeń trzewny, zespół „suchego oka”
choroby endokrynologiczne
nadmiar estrogenów, niepłodność, zaburzenia miesiączkowania, dolegliwości związane z menopauzą, torbiele jajników, niedoczynność tarczycy, guzki tarczycy, wysoki poziom prolaktyny
choroby neurologiczne
padaczka, udar niedokrwienny mózgu, zaburzenia pamięci, choroba Parkinsona, stwardnienie rozsiane, nerwica, pobudzenie mięśniowe, przerost prostaty
zespół metaboliczny x
otyłość, cukrzyca typu 2, choroba wieńcowa, zakrzepica, obrzęki, nadciśnienie, wysoki poziom cholesterolu, torbiele jajników, przerost prostaty
choroby zwyrodnieniowe i skórne
zwyrodnienia stawów, przykurcze, choroba wrzodowa żołądka, paradontoza, zaćma, żylaki, stany przedrakowe,(polipy, guzki, torbiele itp.) nowotwory we wczesnych stadiach, łuszczyca, trądzik, skórna porfiria, sucha skóra, egzema
Przeciwwskazania
lęk przed ograniczeniem ilości pożywienia
ciężka depresja
przyjmowanie leków obniżających odporność (sterydy, cytostatyki)
stany po przeszczepach narządów
niewydolność nadnerczy
krańcowe wyniszczenie organizmu
nowotwory w trakcie chemioterapii i zaawansowane stadia nowotworu
krańcowa marskość wątroby
dializa nerek
nadczynność tarczycy
cukrzyca typu I
ostra porfiria
niedoczynność nadnerczy
okres ciąży i karmienia piersią